Marka Tescili Nedir?
Marka Tescili Nedir?

Marka Tescili Nedir?
Marka tescili nedir? Kavramını açıklayacak olursak, marka bir girişimcinin tüm varlığını ifade eden işaret ve isimlerden oluşmaktadır. Girişimcilerin tüm varlıklarını ifade eden marka işaretleri ve isimleri özel olarak korunarak hukuki açıdan tescil altına alınmasına marka tescili denir. Ticari işletmelerin işlerini garantiye almaları için tabii ki de tescil belgelerine sahip olmaları gerekir. Ayrıca marka tescili, bir ürün veya hizmetin piyasada yer alması açısından yasal süreçler kapsamında kayıt altına alınarak korunması anlamına gelmektedir.
Marka tescili sayesinde kişinin nezdinde akla getirilen düşünülmüş uygulamaya konmuş markanın diğer kişiler tarafından tescile konulması iyi niyet şartlarına ters düşmektedir, bu şekilde meydana çıkacak olaylara karşı markalar tescil edilmelidir. Marka tescili olmayan işletmelerin ticari markalarına yönelik kazancı ve emeği risk altında olacaktır. İşletmeler bu alanda çalışma yaparken markalarını mutlaka tescil ettirmelidir.
Marka Tescili Nasıl yapılır?
Marka tescili nedir? Kapsamın da araştırma yapan birçok kişinin merak ettiği konulardan biri de marka tescilinin nasıl yapıldığıdır. Marka tescili Patent şirketleri tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu kapsamında yapılan tescil işlemleridir. Bu işlemler yetkili kurum tarafından kayıtlı resmi vekiller aracılığı ile yapılmaktadır. Tescil süreci doğru araştırma takip ve bilgi verileri gerektirmektedir. Tescil aşaması yaklaşık olarak 1 yıl sürebilir. Tescil koruması, başvurunun yapıldığı gün, saat ve dakika itibariyle başlar. Marka tescil başvurusunun tamamlanması bittikten sonra, Türk Patent ve marka Kurumu tarafından başvurunun şekli ve şartları, yerine getirilip getirilmediği kontrol edilerek başvuru sahibine veya vekiline resmi yazı ile bildirilir.
Marka Başvurusunda İstenilen Evraklar?
Marka tescili başvurusunda bulunulurken, şahıs adına veya tüzel kişiliğin Limitet Şirketi, Anonim Şirketi ve benzeri adında farklılıkları olmaktadır. Bu nedenle tüzel kişi başvurularında;
- Vergi levhasının fotokopisi
- Şirket imza sirküleri fotokopisi
- Markayı ifade eden logo varsa
- Tescil sahibi veya vekâletnamesi gibi evraklar gerekir
Şahıs başvurularında ise;
- Kimlik fotokopisi
- Markayı ifade eden logo
- Tescil sahibi veya vekâletname gerekmektedir
Markanın Tescil edilmesi için bu konuda çalışma yapan firma ve şirketler tarafından bilgi alınarak yönlendirilebilir. Markanın tescil edilmesi kişinin işinin eve emeğini kaskolu ve sigortalı olması anlamına gelir.
Yorum
Henüz Yorum Yok